9 жовтня в м. Вінниця проведено круглий стіл «Громадська оцінка стану та перспектив реформування Вінницької митниці у розрізі спрощення процедур торгівлі»

9 жовтня в м. Вінниця проведено круглий стіл «Громадська оцінка стану та перспектив реформування Вінницької митниці у розрізі спрощення процедур торгівлі»

На Вінниччині, 55% опитаних підприємств вважають, що виграють від Угоди про Асоціацію з ЄС, 40% не впевнені та близько 5% мають песимістичні очікування.

Про це 9 жовтня, 2018 року розповіла виконавчий директор ІЕД Oksana Kuziakiv на круглому столі «Громадська оцінка стану та перспектив реформування Вінницької митниці». Пані Оксана презентувала результати ІІІ щорічного опитування понад тисячі українських підприємств, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю (https://goo.gl/ZkAkWY), та порівняла їх з даними Вінницької області.

Основні проблеми в роботі митниці у 2017-2018 роках загалом по Україні не змінилися з 2015 року – недосконале митне законодавство, корупція та недостатня прозорість.

Вінницька область за показниками майже не відрізняється від загальної ситуації. Вінниччина в лідерах за зменшенням грошових та часових витрат для імпортерів. Також, це – одна з трьох областей, де найбільше розповсюджений електронний документообіг (93% опитаних), а також одна з чотирьох областей, де підприємства найактивніше використовують інтернет (89% опитаних) для пошуку торговельної інформації.

Виконавчий директор Спілки підприємців «СТІНА» Олександр Сологуб презентував результати громадського дослідження роботи Вінницької митниці. В цілому, робота Вінницької митниці ДФС оцінюється позитивно, відзначаються реальні покращення сервісної та комунікаційної складової.

Водночас, нагальною залишається проблема свідомого завищення митної вартості. Крім того, вінницькі підприємці пропонують сформулювати чітку процедуру набуття статусу уповноваженого експортера, що значно спростить можливість отримання сертифіката про походження форми EUR-1, актуального для більшості сільгоспвиробників.

За словами першого заступника Голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, справжні позитивні зрушення можливі лише за умов залучення до процесів реформування представників малого і середнього бізнесу та громадськості.

1
3
2
4

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…