Які заходи підтримки очікує українській бізнес від держави в період та після дії карантину

Ми провели чергове опитування серед бізнес-асоціацій, малого та середнього бізнесу, ЗМІ та інших організації в Україні щодо того, чого вони очікують від держави протягом карантину, спричиненого епідемією коронавірусу, та після його завершення.

Ми спитали учасників опитування:

  • Чи змінилися обсяги їхньої зовнішньоекономічної діяльності у період карантину?
  • Як, на їхню думку, працювала митниця під час карантину?
  • Чи повинна держава надавати підтримку у зв’язку з карантином? Якщо так, то кому, насамперед, потрібно допомагати?
  • І якщо так – як саме має виглядати державна підтримка? У чому вона має виражатися?

Це опитування показує, які, на думку бізнесу та громадськості, мають бути пріоритети державної політики у ситуації, коли епідемія спричиняє складні економічні та соціальні наслідки: закриття підприємств, економічний спад, і як результат, зростання безробіття та бідності.

Карантин вплинув і на здійснення експорту та імпорту. Крім цього, на кінець квітня та початок травня у Митній службі відбулися кадрові зміни. Тому ми спитали учасників опитування про те, як вони оцінюють роботу митниці під час карантину порівняно з періодом до нього.

Це опитування дає можливість зробити декілька ключових висновків. Воно не є статистично репрезентативним, але отримані відповіді свідчать про тенденції та очікування в українському громадському та бізнес-середовищі.

Основні висновки:

  • Можна говорити про те, що зовнішньоекономічна діяльність (експорт та імпорт) істотно скоротилася у період карантину – принаймні для малого та середнього бізнесу, який взяв участь у цьому опитуванні. Це може бути пов’язано з обмеженнями у перетині кордону та у транспортних перевезеннях.
  • Істотно переважають негативні оцінки роботи митниці порівняно з періодом до карантину. Це може відображати сповільнення міжнародної торгівлі в результаті часткового закриття кордонів. Також на відповіді респондентів могли вплинути новини про організаційні зміни у Митній службі, що відбулися безпосередньо перед початком опитування.
  • В той час як всі опитані погоджуються з тим, що держава повинна надавати певну підтримку під час карантину, думки щодо того, якою вона має бути, відрізняються. Основний наголос респондентів – на підтримці бізнесу та підприємців, але вони говорять і про необхідність допомоги соціально вразливим групам населення.
  • Респонденти підтримують скорочення витрат для бізнесу (зниження кредитів та податків) більшою мірою, ніж пряму державну допомогу (субвенції та галузеву допомогу).

З результатами опитування ви можете ознайомитися за посиланням

Дякуємо усім, хто взяв участь! Опитування проводив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій у рамках реалізації проєкту «Підтримка «Громадської Ініціативи «За чесну та прозору та митницю»

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…

2024 Новини Новини

Економічні тенденції з точки зору бізнесу (лютий 2024)

«Надія живе завжди»: Основні економічні тенденції та очікування у лютому 2024 за результатами «Нового щомісячного опитування підприємств» 13 березня  2024 року ГО «Інститут економічних досліджень… Докладніше…