Яким став 2018 рік для українських експортерів та імпортерів?

До вашої уваги – свіжі результати нашого останнього опитування, які ми презентували у березні 2019 року.

Це IV хвиля щорічного національного Моніторингу спрощення торгівлі, що здійснюється Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій в рамках нашого проекту “Діалог зі сприяння торгівлі“, що виконувався за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження”.

➡ Діалог з бізнесу з державою та членство у бізнес-асоціаціях. 36% підприємств-учасників ЗЕД входять до бізнес-асоціацій. Адвокація та юридична допомога – найменш поширені послуги бізнес-асоціацій, згідно з опитаними членами таких асоціацій. Натомість найпопулярніші послуги – надання інформації та проведення семінарів і тренінгів. Разом з цим, захист прав бізнесу – це послуга, за яку готові платити найбільше опитаних підприємств.

За результатами аналізу опитувань підприємств та діяльності українських бізнес-асоціацій, а також за підсумками публічних обговорень, проведених ІЕД у 2017-2018 роках, ІЕД підготував рекомендації для збільшення ефективності діяльності бізнес-асоціацій та посилення їх спроможності захищати права бізнесу.

➡ Агрегований показник роботи митниці: зміни у 2018 році. У 2018 році Херсонська область вийшла на перше місце у рейтингу регіонів за оцінкою роботи митниці. Вона покращила свій результат на 10 позицій. Агрегований показник розраховується як середнє значення з індексів оцінок роботи митних органів, технічного оснащення митниці та корупції на митниці. 

Агрегований показник роботи митниці: зміни у 2018 році

➡ Робота митниці. Більшість підприємств вважає її ефективною, але такою, що вимагає деяких змін. В цілому оцінки ефектиності роботи митниці покращилися у порівнянні з 2017-м роком.

➡ Перешкоди при експорті та імпорті: загальна динаміка. Дещо збільшилася частка підприємств, що повідомляють про проблеми при експорті. У 2018 році вона склала 24%, що більше, ніж у 2017-му році, але менше, ніж у 2016-му. Для імпортерів ситуація залишається на рівні попереднього року: 28% з них мають проблеми при імпорті.

➡Перешкоди при експорті та при імпорті: про що говорить бізнес? Найбільше перешкоджає експортерам незадовільна інфраструктура. Про цю проблему повідомили 34% опитаних експортерів. На другому місці – непередбачуваність торговельної політики України, а на третьому – значна бюрократія на митниці.

Головна перешкода для імпортерів – складність митного та податкового законодавства в Україні (про це повідомили 39% з них). Друге місце у цьому рейтингу перешкод займає непрозорість визначення митної вартості товарів, що завозяться, а третє – довгий час очікування на митниці при оформленні ввезеного товару.

➡Митниця: оцінки, проблеми, інновації. Оцінки ефективності роботи митниці покращилися, однак більшість респондентів вважає, що на митниці потрібні зміни. Недосконале митне законодавство третій рік поспіль залишається основною проблемою для підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. 86% підприємств, опитаних у 2018 році, мали досвід проходження «єдиного вікна». Це більше, ніж у 2017 (54%) та у 2016 (42%) роках.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…