Відбувся круглий стіл на тему «Чи потребують бізнес-асоціації додаткового законодавчого регулювання діяльності?»

31 травня 2021 року за ініціативою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» відбувся круглий стіл на тему «Чи потребують бізнес-асоціації додаткового законодавчого регулювання діяльності?».

В основу обговорення покладено результати відповідного онлайн опитування, проведеного у березні-квітні 2021 року в рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю».

У круглому столі взяло участь близько 40 представників громадських організацій, бізнес-асоціацій та проектів технічної допомоги.

Учасники обговорили існуючи проблеми та перспективи діяльності бізнес-асоціацій в Україні, доцільність осучаснення діючого законодавства у цій сфері, а також сучасні тенденції розвитку бізнес-об’єднань в Україні.

На думку Олександра Бородині, президента Ліги «Укршкірвзуттяпром», українським бізнес-асоціаціям потрібно працювати не над законодавчим регулюванням своєї діяльності, а над збільшенням залученості бізнесу та намагатися ефективніше виконувати свої функції. «Жодних проблем законодавчих у моїй роботі лобіста й забезпеченні інформацією галузі не було», — розповідає Олександр Бородиня. А для того щоб влада не просто ознайомлювалася, а і враховуваланадані пропозиції, бізнес-асоціаціям потрібно навчитися якісно лобіювати, наголосив експерт.

Юрій Пероганич, директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, пропонує розробити типовий статут для бізнес-асоціацій за аналогією з типовим статутом для громадських організацій. «Цей типовий статут був би заточений саме на діяльність бізнес-асоціацій».

Виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова звернула увагу на важливу роль саморегулювання: «Краще, що може зробити держава, — не регулювати. Ринок усе вирівняє». Крім того, сьогодні для бізнес-асоціацій набагато важливіше працювати не над змінами до законодавства, а над репрезентативністю і прозорістю діяльності, покращувати внутрішню культуру та якісно виконувати свою роботу.

Якщо і вносити зміни до законодавства, то це варто робити тільки в контексті осучаснення. «Додаткове регулювання — зайве. Я би швидше говорила про осучаснення законодавства», — розповідає Катерина Глазкова.

Представник Асоціації українських виробників лакофарбової продукції Олександр АНДРЄЄВ висловився щодо необхідності закріплення дієвого механізму взаємодії влади та бізнесу. Як один із варіантів – законодавче регулювання. В Україні, на жаль, вкрай негативне відношення до слова «регулювання», хоча це лише кристалізація загальноприйнятої поведінки і правил до рівня законодавчого закріплення,  що є нормою для цивілізованих країн. При відсутності такої взаємодії – втрати обох «сторін». До прикладу: встановлення обов’язку визначення кінцевого бенефіціару для ГС – абсурдна норма, механізм виконання якої не може надати жоден уповноважений орган, проте продовжує існувати. Інший приклад – законопроєкт «Про хімічну безпеку» – фундаментальний проєкт, який, очевидно, потребує фахової вузькоспеціалізованої експертизи. При наявності фахової експертизи законопроєкту профільними асоціаціями ще на старті його розробки, вдалося б отримати значно більш якісний документ, а не бути вимушеним опонентом владі.

Координатор проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань мікро, малих та середніх підприємств» Владлен Сисун, розповів, що питання ефективних відносин із владою актуальні не лише для бізнес-асоціацій, а і для всіх громадських об’єднань. Тому окреме законодавче регулювання суто для бізнес-об’єднань не потрібне. «Це напрямок врегулювання відносин держави та організацій громадянського суспільства через специфічні закони про лобіювання чи адвокацію», — зауважує Сисун.

У ході дискусії  було порушено такі теми:

  • функції бізнес-об’єднань та залученість бізнесу у діяльності бізнес – об’єднань;
  • система членства та фінансування бізнес-об’єднань;
  • репрезентативність (або так зв. сертифікація) бізнес-об’єднань;
  • самоорганізація (саморегулювання) та прозорість діяльності бізнес-об’єднань;
  • необхідність законодавчого визначення поняття кластеру;
  • осучаснення законодавчого поля, яке стосується діяльності з бізнес-об’єднань;
  •  необхідність формалізації відносин держави з бізнес-об’єднаннями;
  • лобізм, адвокаційна діяльність;
  • створення посібника з роботи бізнес-об’єднань та популяризація їх діяльності;
  • врегулювання діяльності рад підприємців при місцевих органах влади.

Модератор: Любомир ЧОРНІЙ, Керівник напряму зі сприятливого бізнес-клімату Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»

Вітальне слово: Оксана КУЗЯКІВ, Керівниця проєкту, виконавча директорка ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»

Презентація результатів онлайн опитування «Чи потребують бізнес-асоціації додаткового законодавчого регулювання своєї діяльності?»: Андрій Бутін, експерт проєкту, старший науковий співробітник ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»

Спікери заходу:

Олександр БОРОДИНЯ, Президент Ліги «Укршкірвзуттяпром»;

Катерина ГЛАЗКОВА, Виконавча директорка Спілки українських підприємців;

Юрій ПЕРОГАНИЧ, Асоціація підприємств інформаційних технологій України; 

Олександр АНДРЄЄВ, ГС “Асоціація українських виробників лакофарбової промисловості”;

Владлен СИСУН, координатор проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань мікро, малих та середніх підприємств».

Було проведено цікавий та корисний обмін думками із актуальних питань розвитку бізнес-об’єднань в Україні.

  • Презентація, яка була представлена під час заходу https://bit.ly/3xiwgTL

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…