Епізод перший: Спрощення процедур торгівлі в Україні 2021: Реформа в митній сфері очима бізнесу

Презентація результатів Шостого щорічного опитування експортерів та імпортерів

28 жовтня 2021 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій презентував результати «Шостого щорічного опитування експортерів та імпортерів. Епізод перший: Спрощення процедур торгівлі в Україні 2021: Реформа в митній сфері очима бізнесу». Дослідження було проведено в межах проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за підтримки Європейського Союзу, МФ «Відродження» та Atlas Network.

Бізнес вважає роботу митниці ефективною, але вказує на необхідність змін — опитування

У 2021 році 57,1 % респондентів — найбільше за всю історію опитування — зазначили, що митниця ефективна, але потребує змін. Частка підприємств, які не бачать жодних проблем у роботі митниці, у 2021 році зменшилася до 20,8 % після максимального значення за всі шість хвиль опитування у 2020 році — 27,9 %. Частка негативних оцінок зросла незначно: оцінки митниці, як повністю ефективної, «перетекли» в позитивні оцінки митниці, але із зазначенням, що зміни потрібні.

Унаслідок цього значення індексу сприйняття роботи митниці перестало зростати вперше з 2017 року та зменшилося з 0,43 на шкалі від -1 до 1 у 2020 році до 0,36 у 2021 році.

30,1 % опитаних вважають, що реформа митниці відбувається в правильному напрямку. Це втричі перевищує частку тих, хто вважає напрямок реформування митниці неправильним, — 8,7 % респондентів (10,3 % у 2020 році).

Найбільше від реформи митниці бізнес очікує автоматизації процедур, можливості подання всіх документів в електронному вигляді та посилення безпекових функцій митниці. Також серед основних очікувань бізнес виділяє введення особистої відповідальності митників за заподіяну шкоду, зменшення часу на проходження митних процедур та посилення боротьби з контрабандою.

Серед проблем на митниці респонденти найчастіше називають недосконале митне законодавство та свідоме, на їхню думку, завищення митної вартості товарів.

Оксана Кузяків, виконавча директора Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та керівниця проєкту, зауважила «Баланс між позитивним та негативними оцінками напрямку реформи митниці — позитивний. Суттєво переважає частка тих, хто вважає, що напрямок правильний. Щодо очікувань бізнесу від реформи митниці, то бізнес очікує тих заходів, які зменшать його витрати, насамперед — часові. Бізнес очікує від реформ можливості більш ефективно вести справи, ефективніше використовувати час та ресурси».

Владислав СУВОРОВ, Заступник Голови Державної митної служби України, відзначив високу частку респондентів, які оцінюють роботу митниці як ефективну або в цілому ефективну: «Цьогорічне дослідження підтвердило, що в нас ще багато роботи попереду, з одного боку, оскільки певні показники демонструють тенденцію до зниження. Разом із тим, досить приємно відзначити, що 78 % респондентів оцінили митницю ефективну або в цілому ефективну. Але це не означає, що нам треба зупинятися».

Олександр Моксаленко, директор департаменту митної політики Міністерства фінансів України, наголосив на важливості досліджень очікування бізнесу та його оцінок, особливо що стосується законодавства. Також він розповів про перехід митниці від фіскальної функції та наповнення державного бюджету до безпекової функції. «Як приклад, рік назад ми запровадили загальну декларацію прибуття. Сьогодні ця декларація впроваджена «м’яко», але безпекова система ризиків почала розвиватися. Від бізнесу буде вимагатися уважніше заповнювати декларацію. До цього моменту там не було прискіпливих речей. Ця декларація дає можливість аналітичними методами аналізувати переміщення товарів на предмет безпекових ризиків», — зазначив Москаленко.

Кирило Номінас, інспектор Ради бізнес-омбудсмена, розповів про заходи, які приймає Рада бізнес-омбудсмена для боротьби з однією з найбільших, за результатами опитування, проблем у роботі митниці — завищення митної вартості товарів. Він навів статистику судових оскаржень коригування митної вартості: у 2018 — 68 % рішень на користь декларантів (позивачів), 2019 — 83 %, 2020 — 91 %. «Дуже часто коригування митної вартості, на нашу думку, відбуваються безпідставно й там, де вони не мали б відбуватися. Але, загалом, нам дуже важлива позитивна оцінка бізнесу. Якщо такими темпами буде рухатися Мінфін та митниця у виконанні плану заходів, який був прийнятий у 2020 році, — це буде дуже добре для бізнесу. Це — очевидно», — наголосив Кирило Номінас.

Вітяніс Алішаускас, ключовий міжнародний експерт із питань митниці Програми ЄС із підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), провів презентацію про нову роль митниці відповідно до митного кодексу ЄС. Розповів про головні митні інструменти: Автоматизовану систему управління ризиками, митний аудит, АЕО й NCTS та які вигоди від них отримує бізнес.

Короткий Звіт “Спрощення процедур торгівлі в Україні 2021: реформа у митній сфері очима бізнесу” (завантажити)

Презентація “Спрощення процедур торгівлі в Україні 2021: реформа у митній сфері очима бізнесу” (завантажити)

Запис заходу https://youtu.be/cAaYoMeRPLY

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…