Економічні тенденції з точки зору бізнесу (серпень 2022)

5 вересня 2022 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках проєкту «Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (серпень 2022)».

Під час заходу були представлені результати Четвертого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось у серпні 2022 року.

У заході взяли участьучасники Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», а також їх організації-партнери. Представники Міністерства економіки України, регіональних митниць, ОДА, РДА, регіональних митниць, регіональних ТПП, посольств, громадських організацій, бізнес-асоціацій та проектів технічної допомоги.

Українська промисловість сповільнила темпи відновлення у серпні

Український бізнес продовжив відновлювати виробництво, однак став гірше оцінювати загальноекономічне середовище та стан справ на підприємстві.

Такі результати нашого четвертого Щомісячного опитування підприємств за серпень 2022 року, які експерти ІЕД представили під час онлайн-заходу «Економічні тенденції з точки зору бізнесу». 

Зокрема, у серпні 2022 року український бізнес продовжив відновлювати виробництво. Водночас опитування показало можливе уповільнення тенденції до відновлення економічної активності в промисловості.

«Динаміка показників економічної кон’юктури й очікувань свідчать про можливі проблеми в секторі промисловості у найближчі 2 місяці», – зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

За словами експертки, про такі висновки свідчать зменшення оптимізму щодо майбутніх змін загальноекономічного середовища та погіршення очікувань щодо стану справ на підприємстві в піврічній перспективі. Водночас в обох випадках частка «оптимістів» переважає «песимістів».

Також результати опитування показали, що бізнес стає більш невпевненим щодо майбутнього. Зокрема, у серпні зросла невизначеність на майбутнє в перспективі найближчого часу та припинилась тенденція попередніх місяців до її зменшення.

Окрім того, сповільнюється також тенденція до зростання виробничих очікувань на три місяці, хоча в цілому вони залишаються позитивними.

Серед найбільших перешкод для бізнесу в серпні залишаються ціни на сировину та логістичні проблеми, водночас вперше третьою найбільшою проблемою став  брак обігових коштів.

За словами старшого наукового співробітника ІЕД Євгена Ангела, аналогічно до попередніх місяців найкраще відновлюються підприємства галузей, які забезпечують базові потреби людини.  

«Харчова та легка промисловість аналогічно до липня продовжують демонструвати кращі результати, зокрема у виробництві та експорті. З іншого боку, ми зафіксували те, що відновлення в одних галузях сповільнюється,  а в окремих галузях, зокрема хімічній та деревообробній, відбувається суттєве пришвидшення негативних трендів», – розповів експерт ІЕД.

Як зазначила старша наукова співробітниця ІЕД Ірина Федець, як і в попередні два місяці, у серпні бізнес найбільше очікував закінчення війни, деокупацію територій України. Водночас вперше серед найбільш очікуваних змін підприємці назвали припинення девальвації гривні. 

«Ми вперше запропонували такий варіант, який вийшов на третє місце – припинення девальвації гривні відносно іноземних валют. Його обрало третина опитаних. Це пов’язано з тим, що опитування припало на початок серпня і до цього часу Нацбанк скоригував курс валют, привівши його до більш ринкового рівня й тому гривня девальвувала», – пояснила експертка ІЕД. 

СПІКЕРИ:

  • Оксана КУЗЯКІВ, Керівниця проєкту, виконавча директорка ІЕД
  • Євген АНГЕЛ,  Старший науковий співробітник ІЕД
  • Ірина ФЕДЕЦЬ, Старша наукова співробітниця ІЕД

Модератор зустріч Андрій Бутін, старший науковий співробітник ІЕД.

Запис заходу

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…