Економічні тенденції з точки зору бізнесу (січень 2023)

13 лютого 2023 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках проєкту «Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (січень 2023)».

Під час заходу були представлені результати Дев’ятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось у січні 2023 року.

Бізнес продовжує залишатись стійким, однак відновлення виробництва у січні було неактивне, – опитування

Попри значний вплив наслідків російського ракетного терору, бізнес продовжував залишатись стійким. Водночас відновлення виробництва у січні було неактивне.

Такі результати нашого дев’ятого Нового Щомісячного опитування підприємств за січень 2023 року, які експерти ІЕД представили під час онлайн-заходу «Економічні тенденції з точки зору бізнесу».

Як показало опитування, більшість підприємців – 82% – очікує закінчення війни. На другому місці – зниження податків і акцизів (45%), на третьому – запровадження доступних кредитів та спрощення законодавчих вимог до бізнесу.

«Це означає, що бізнес пристосовується до роботи під чи війни. Такі результати стали наслідком рішень, наприклад, щодо скасування 2% ставки оподаткування», – зазначила виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузяків. 

Проблема перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням вже три місяці поспіль очолює рейтинг перешкод для бізнесу. На другому місці – зростання цін на сировину та матеріали, на третьому — небезпека для робити. 

«Про проблему блокування податкових накладних серед наших респондентів зазначили лише 3% респондентів. Це ще раз показує, що ця проблема суттєва, але для певної групи бізнесу»,  — пояснила експертка. 

Більшість підприємств — 89% — тимчасово призупиняли роботу через відключення електропостачання в грудні. Водночас 6% бізнесу навіть під час відключень вдається підтримувати всі виробничі процеси й не зупиняти роботу. Ще 30% підприємств призупиняли роботу лише на 1-10% робочого часу, 30% – на 11-25% робочого часу, а 11% підприємств не працювали більш ніж половину часу (51-100%). 

Через відключення електроенергії підприємства втратили 23% загального обсягу робочого часу за місяць. Як пояснює  старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел, найгірша ситуація була зафіксована у Харківській, Запорізькій та Хмельницькій областях. 

Щоб продовжувати працювати, підприємства у січні встановлювали додаткові джерела живлення (генератори, акумулятори тощо) (79%), а також змінювали графік роботи (57%). 

«Великі та середні підприємства краще забезпечені джерелами живлення, аніж мікро- та малі підприємства. Підприємства, які забезпечені джерелами живлень, мали менші часові втрати», — додав Євген Ангел.

Частка підприємств, які працюють майже на повну потужність (75%-99%) залишилася майже незмінною, порівняно з попереднім місяцем — 43% опитаних. 

Очікування на 2 роки залишаються оптимістичними: третина планує розширити діяльність своїх підприємств, однак невизначеність на таку далеку перспективу збільшилась.  Водночас рівень невизначеності в 6- і 3- місячній перспективі продовжує знижуватися. 

«Якщо тенденція до зменшення продовжиться в надалі, то в такому темпі за 2-3 місяці ми досягнемо довоєнного рівня невизначеності», — зауважила Оксана Кузяків.

У січні порівняно до грудня, частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, зросла,  а відсоток підприємств, які планували скоротити виробництво, зменшився.  

📌Презентація «Основні економічні тенденції та очікування в січні 2023»

📌 Запис заходу

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…