Економічні тенденції з точки зору бізнесу (лютий 2023)

13 березня 2023 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках проєкту «Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (лютий 2023)».

Під час заходу були представлені результати Десятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось у лютому 2023 року.

Мета проєкту: оперативний збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства.

Опитування проводилося упродовж 13–28 лютого 2023 року серед 524 підприємств усіх галузей промисловості (разом із агросектором і рітейлом) у 22х із 27ми регіонах України. Звіт охоплював низку напрямів, а саме:

  1. основні перешкоди бізнесу (тенденції останніх трьох місяців);
  2. ключові зміни в економіці впродовж року;
  3. оцінки та очікування від майбутнього (завантаженість підприємств.

Незважаючи на високий рівень довгострокової невизначеності, очікування підприємств суттєво покращилися в останні три місяці і ця тенденція триває вже півроку. Логічно, що оцінки економічної політики держави зі сторони промисловостіпокращилися, хоча експортна активність не зазнає істотних змін, стверджує виконавча директорка Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД) Оксана Кузяків.

1. Рейтинг основних перешкод для роботи бізнесу хоча й містить одні і ті самі виклики, але вони набувають нового відтінку.

У числі ТОП-проблем у роботі бізнес назвав:

вплив перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням. Відсоток респондентів, які повідомили під час опитування про перебої з електроенергієюяк про перешкоду для ведення бізнесу, значно знизився – з 79% у січні до 68% у лютому 2023 року. 73% підприємств доводилося тимчасово призупиняли роботу через відключення електроенергії в січні. Місяцем раніше 89% опитуваних вказували на цю проблему, тож можна говорити про певне покращення ситуації.

Через відключення електроенергії підприємства в січні втратили 15% загального робочого часу (23% у грудні 2022 року). Найбільше постраждали від перебоїв із електроенергією підприємства Хмельницької (52% опитаних у січні і 46% у грудні), Сумської (31% і 19% відповідно) та Харківської (30% і 49% відповідно) областей;

ріст цін на сировину, матеріали і відповідно на готові товари;

логістичні проблеми – складнощі з перевезенням сировини в середині України помітно збільшилися з 39% до 51%. Це один із сигналів відновлення економіки та певної невідповідності активності одних гравців ринку та зволікання інших;

– відсоток опитаних, які вважають, що працювати небезпечно, залишився на рівні січня 2023 року – 40%. Найбільш небезпечними для ведення бізнесу респонденти вважають Дніпропетровську (100% у лютому і 60% січні),  Миколаївську (100 % та 100% відповідно), Харківську (100% та 83% відповідно), Полтавську (94% та 83% відповідно), Київ (86% і 76% відповідно);

брак робочої сили продовжує поступовозбільшуватись у значенні. Частка тих, хто вказує на цю перешкоду в роботі, становить 26% у лютому, що на 4% вище, ніж місяцем раніше. Хоча такий ріст є не суттєвим, проте все одно варто звернути увагу на тенденцію дефіциту кадрів, який посилюється.Це також вказує на пожвавлення роботи бізнесу, який активізується і планує розвиватися далі.

Респонденти не акцентували особливої уваги на корупції та її перешкодах у роботі. Лише 5% опитаних говорять, що це проблема. Про блокування накладних як завада нормальної роботи згадувало 3% респондентів у січні. У лютому цей фактор згадували 4% опитаних. Тобто проблема є, але для вузького кола підприємців.

2. Ключові зміни в економіці впродовж року. Фінансово-економічна ситуація на підприємстві порівняно з тим, «що було рік тому», є глибоко негативною. Великі підприємства почуваються краще за інших. У найгіршій ситуації опинилися середні підприємства.

За останній рік підприємства зробили суттєві інвестиції у свою безперебійну роботу (генератори, засоби зв’язку) та безпеку (витрати на переїзд або безпеку співробітників). Їхні балансові показники позитивні, що відображає збільшення цих інвестицій. Натомість балансові показники усіх інших змін негативні (більш поширене зменшення). Йдеться, зокрема, про скорочення обсягів виробництва, замовлень, кількості працівників, інвестицій у розвиток. Це ускладнює фінансове становище бізнесу, оскільки витрати зростають при зменшенні прибутків.

Говорячи про основні зміни за останній рік (з лютого 2022 року до лютого 2023 року), респонденти відмічають:

– зміни в підходах до організації праці,

– скорочення обсягів виробництва або надання послуг,

– у 2/3 підприємств змінилася кількість працівників,

– експортери відмічають зміну закордонних ринків (47%),

– майже половина підприємств змінила клієнтів та/або постачальників.

3. Оцінки та очікування бізнесу. Завантаженість виробничих потужностей залишається майже на одному рівні протягом 4 місяців:

– 4% опитаних підприємств не працюють (3% у січні),

– 4% підприємств працюють із завантаженням менше 25% (5% у січні).

На 2% зросла кількість підприємств, що працюють на повну потужність (100% і більше) – 6% у лютому проти 4% у січні та 3% у грудні. Частка підприємств, які працюють майже на повну потужність (75%-99%), залишилася на колишньому рівні (44% у лютому проти 43% у січні).

Респонденти обережно ставляться до перспективного планування, зокрема на 2 роки вперед, оскільки враховують фактор високої невизначеності в економіці. Водночас очікування на найближчі три місяці в підприємців доволі оптимістичні.

Це пов`язано з покращенням ситуації з виробництвом та експортом впродовж останнього кварталу. Так, у лютому 2023 року у порівняні з січнем частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, зросла з 39% до 49,1%. Частка підприємств, які планували скоротити виробництво, зменшилась з 8,9% у січні до 5,0% у лютому. З 51,7% до 45,9% зменшилася частка підприємств, які планують зберегти обсяги виробництва в найближчі місяці на колишньому рівні.

Підприємства упродовж року були забезпечені замовленнями в середньому на 3 місяці. Це стільки ж, як і в січні, але більше, ніж у листопаді-грудні 2022 року, коли середній термін складав 2 місяці. Частка підприємств, забезпечених замовленнями на період до одного місяця, зменшилась з 16% у грудні 2022 року до 8% у лютому 2023 року.

Очікування щодо зайнятості персоналу на підприємствах не змінилися. Відсоток підприємств, які планують ріст зайнятості, дещо зріс – з 5,7% до 6,4%. Несуттєво збільшився відсоток підприємств, які збираються зменшити чисельність працівників, – із 3,3% у січні 2023 року до 4,2% у лютому. Відсоток підприємств, на яких не очікується змін у зайнятості, зменшився – із 91,0% до 89,4% відповідно. Кількість підприємств, які збільшуватимуть кількість працівників у вимушених відпустках, становить 2,9% (було 2,3%).

Підприємств, які збираються скоротити працівників у вимушених відпустках, стало менше – 26,4% у лютому проти 28,3% січня. Відсоток підприємств, де ситуація щодо персоналу без змін, дещо зріс –  із 69,4% у січні до 70,7% у лютому.

Ринок праці дещо пожвавився, оскільки, на думку аналітиків ІЕД, почав сигналізувати про певні труднощі, які пов`язані з активізацією пошуку як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників. Кількість респондентів, яким важче знайти кваліфікованих працівників, збільшилася з 20,9% у січні до 27,0% у лютому. Відсоток тих, кому легше знайти кваліфікованих працівників, не змінюється – 2,2% у лютому проти 2% у січні. Зросли і відсоток підприємств, яким важко знайти некваліфікованих працівників, – з 11,2% у січні до 18,8% у лютому, і тих, кому легше знайти некваліфікованих працівників, – з 5,9% у січні до 6,8% у лютому.

Відновлення експортної діяльності сповільнилося. 60% респондентів були експортерами станом на початок 2022 року. Відсоток підприємств, які припинили експорт після 24 лютого 2022 року та не змогли відновити, зріс до 14%. Мікробізнес досі стикається з більшими викликами – 39% підприємств ще не відновили експорт. Малий бізнес також сигналізує про погіршення ситуації з початком експортної діяльності. Лише 2% респондентів у лютому 2023 року говорять про успішність старту експорту, тоді як цей показник у попередні місяці становив 1-2%.

Оцінки економічної політики держави зі сторони бізнесу покращилися. У лютому 2023 почастішали позитивні оцінки державної політики з підтримки бізнесу, тоді як негативних оцінок стало менше • Частота позитивних оцінок збільшилась із 21% у січні до 24% у лютому 2023 року, а негативних – зменшилась із 15% до 11%. Як і раніше, бізнес переважно нейтрально оцінює державну політику з підтримки бізнесу: такі оцінки поставили 56% опитаних

У заході взяли участь близько 150 чиновників і громадських діячів, які переконалися в пожвавленні економіки, незважаючи на непевність ситуації в державі за умов війни.

Детальніше у презентації

Відеотрансляція заходу

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…