Економічні тенденції з точки зору бізнесу (березень 2023)

Оптимізм в очікуванні (економічного) контрнаступу —  результати 11 хвилі «Нового щомісячного опитування підприємств» в березні 2023 року

13 квітня 2023 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках проєкту «Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (березень 2023)».

Під час заходу були представлені результати Одинадцятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось в березні 2023 року.

В березні економічна ситуація на підприємствах суттєво покращилась, оптимізм керівників підприємств зріс, а невизначеність зменшилась — такі основні результати  одинадцятої хвилі  «Нового щомісячного опитування підприємств», презентація яких відбулась 14 березня 2023 року.

За словами, Оксани Кузяків, виконавчої директорки ІЕД, — «результати цього місяця справили враження підготовки «економічного контрнаступу»,  а, «динаміка змін виробничих показників   та очікування приємно здивували оптимізмом».  

Результати опитування засвідчили, що у березні 2023 порівняно до лютого 2023, частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, зросла з 49,1% до 60,1%, а кількість тих, де планують зменшити обсяги випуску в на найближчі місяці скоротилась з 5,0% у лютому до 3,8% у березні.  Також було зафіксовано найвищу за весь час проведення щомісячного опитування (з травня 2022 року) частку підприємств, які працюють майже на повну та повну потужність, — 52%, зокрема, 5% підприємств працювали на повну потужність, а частка підприємств, які працюють майже на повну потужність (більше 75% завантаження), збільшилась до 47%.  

Рис 1. Оцінки та очікувані зміни фінансово-економічної ситуації на підприємстві, балансові індекси

Рейтинг перешкод ведення бізнесу в березні 2023 року продовжила тримати перешкода «зростання цін на сировину та матеріали».  Важливість перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням, які тривали першість два місяці поспіль, зменшилась,  у березні ця перешкода перемістилась на друге місце рейтингу, також частка респондентів, які вважали це проблемою скоротилась з 68% до 46%.

Рис. 2. Перешкоди ведення бізнесу у військовий час, % респондентів

Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД зауважив під час презентації, що лише 28% підприємств тимчасово призупиняли роботу через відключення електроенергії в лютому,  що підтверджує «суттєве покращення ситуації з доступом електроенергії».

Результати опитування свідчать, що на думку бізнесу, працювати стало не так небезпечно. Частка підприємств, які вибрали «небезпечно працювати» в якості перешкоди для ведення бізнесу, зменшилась із 40% до 31%, а у рейтингу перешкод, проблема «небезпечно працювати» опустилась з четвертого на шосте місце. «Хоча тут все ще спостерігаються суттєві регіональні відмінності, загалом цей факт є обнадійливим для економічного відновлення», — зауважила Оксана Кузяків.

Рис 3. Динаміка важливості «небезпечно працювати» як перешкоди ведення бізнесу, % опитаних

Під час презентації, експерти звернули увагу на динаміку експорту. 62% респондентів були експортерами до війни або розпочали експортувати під час війни, за результати березневого опитування, 13% експортерів не змогли відновити експортну діяльність під час війни. «Мікробізнес досі стикається з більшими викликами» — наголосив Євген Ангел,  — «42% мікропідприємств не експортували останні 12 місяців».

Довідково: «Польовий» етап опитування відбувався з 15 до 31 березня 2023 року, проведено телефонні інтерв’ю з представниками  580 підприємств усіх розмірів, які розташовані в 22 з 27 регіонів України.

 
«Нове щомісячне опитування підприємств» проводиться ІЕД з травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Відео презентації можна подивитися тут: https://fb.watch/jUM1XpYu02/

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…