Економічні тенденції з точки зору бізнесу (травень 2023)

Ніщо не може обмежити оптимізм: результати 13-ї хвилі нового щомісячного опитування підприємств у травні 2023 року

14 червня 2023 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) у рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн-захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (травень 2023 року)».

Під час заходу було представлено результати тринадцятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось у квітні 2023 року.

У травні 2023 року на тлі ескалації ракетних обстрілів бізнес усе ще мав оптимістичні настрої, хоча в довгостроковій перспективі невизначеність посилилась,  — такі основні результати тринадцятої хвилі нового щомісячного опитування підприємств, презентація яких відбулась 14 червня 2023 року. «Складається враження, що ніщо не може обмежити оптимізм українського бізнесу», — сказала під час презентації Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД.

Бізнес має високі очікування на найближче майбутнє. Так, у травні порівняно з квітнем частка підприємств, які планують скоротити виробництво на найближчі три – чотири місяці, зменшилася з 6,1% у квітні до 4,0% у травні, разом із цим, відбулося незначне зменшення частки підприємств, які планують зростання виробництва (50,2% у квітні та 49,0% у травні).

Агрегований показник перспектив промисловості зріс на 1 в. п. (із 0,14 до 0,15 на шкалі від -1 (погано) до +1 (добре). Це відбулось за рахунок покращення виробничих очікувань у короткотерміновій перспективі та вищої оцінки наявного обсягу нових замовлень.

 На тлі оптимістичних очікувань у короткостроковій перспективі віддалене майбутнє залишається невизначеним, 56,6% опитаних не змогли дати відповідь на питання про свої плани на наступні два роки. Серед тих, хто відповів на питання, переважна більшість не планує змін. Зауважимо, що, попри невизначеність, «оптимісти» переважають над «песимістами»: 24,4% опитаних очікують на розширення виробництва, а 4,1% — на скорочення. Порівняно з квітнем частки «оптимістів» та «песимістів» зменшились, натомість частка тих, хто не планує змін, збільшилась із 63,4% до 71,3%.

Зростання цін на сировину та матеріали, логістичні проблеми в середині країни та зменшення попиту очолюють рейтинг перешкод ведення бізнесу в травні 2023 року. Важливість перешкоди «небезпечно працювати» знову зросла в травні після збільшення кількості ракетних ударів по українських містах із боку рф. Частка підприємств, які вибрали «небезпечно працювати» як перешкоду для ведення бізнесу, після зменшення в квітні до 25% у травні знову зросла до 32% опитаних.  «Такі результати свідчать, що питання безпеки та того, яким чином Україна може убезпечити свою територію від терористичних ракетних атак рф, є дуже важливими для економічного відновлення», — зауважила Оксана Кузяків.

Третина респондентів відчувала брак кадрів, цей показник залишається без суттєвих змін. Частка респондентів, які вважають, що шукати кваліфіковані кадри стало важче, скоротилась із 27% у квітні до 24% у травні. 91,1% опитаних не планують змін кількості зайнятих на підприємстві.

Корупція не є суттєвою проблемою згідно з результатами опитування. Вона посідає останнє місце в списку перешкод, лише 4% опитаних вказали, що корупція є перешкодою ведення бізнесу.

Під час презентації, експерти звернули увагу на регіональні відмінності. «Найскладніша ситуація в регіонах, на території яких відбуваються бойові дії», — говорить Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД. За  даними опитування, лише 3% Запорізької та 15% підприємств Харківської областей працюють на повну або майже повну потужність порівняно з довоєнним часом, тоді як у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській областях таких майже 100%. У м. Києві таких 24%, у Чернігівській області 50%, у Київській області 63%.

✅ Інші результати опитування в презентації.

thumbnail of _NRES_May_2023_UA

✅Також відео презентації можна подивитися тут: http://surl.li/icghv

Довідково: «Польовий» етап опитування відбувався з 15 по 31 травня 2023 року; проведено телефонні інтерв’ю з представниками 563-х підприємств усіх розмірів, які розташовані в 22-х із 27-ми регіонів України. 
Нове щомісячне опитування підприємств проводиться ІЕД із травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…