Економічні тенденції з точки зору бізнесу (червень 2023)

«Не падати духом»: результати 14-ї хвилі нового щомісячного опитування підприємств у червні 2023 року

12 липня 2023 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) у рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн-захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (червень 2023 року)».

Під час заходу було представлено результати чотирнадцятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни», яке проводилось у червні 2023 року.

У коротко- та середньостроковій перспективі бізнес залишається оптимістичним, хоча й утримується від чітких прогнозів на віддалену перспективу, довгострокова невизначеність зросла.

Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД, виділив під час презентації, трійку основних перешкод які заважають бізнесу під час війни: на 1-му місці зростання цін на сировину та товари, на 2-му складнощі з перевезенням сировини чи готових товарів території України і на 3-му зменшення попиту на продукцію та послуги. Порівняно з попереднім місяцем ці перешкоди зросли.

Також в цьому місяці порівняно з попереднім виріс % перебоїв з електро-, водо- та/або теплопостачанням. Брак робочої сили внаслідок призову та/або виїзду співробітників виріс з 29 до 37% порівняно з попереднім місяцем.

«Цього разу ми запропонували бізнесу оцінити незаконні та несправедливі практики як перешкоду для ведення бізнесу

За результатами  цього запитання ми можем сказати що в принципі більшість практик не є дуже поширеними. А якщо наприклад подивитись на рейдерство та захоплення власності в нас взагалі найвищій показник респондентів по цьому запитанню сказали, що таких практики практично немає.» Електрика як перешкода для ведення бізнесу знову зросла. У червні 2023 року збільшився % респондентів, які вказали на перебої з електро-, водо- та теплопостачанням. Водночас y списку перешкод перебої з інфраструктурою залишились на 4 місці. Більшість третини бізнесу продовжує вказувати на те що небезпечно працювати. Хоча ця перешкода перемістилась, порівняно з попередньою хвилею, з 4-го на 6-е місце.

Ділова активність на підприємствах порівняно з «як було рік тому» зростає

 • 53,3% ситуацію вважають кращою, ніж була рік тому

• 36,9% кажуть, що «нічого не змінилося

 • 9,8% повідомляють, що ситуація гірша

 • Суттєвих відмінностей між динамікою червня та травня для підприємств різних розмірів немає, але абсолютні значення розміром показників за показують, що мікробізнес має найгірші результати

Невизначеності у довгостроковій перспективі, % підприємств, які не можуть визначитись зі своїми планами на наступні 2 роки зріс. 74 % планують залишити все на поточному рівні

У 6 та 3 місячних перспективах, за словами виконавчої директорки ІЕД, Оксани Кузяків, невизначеність щодо фінансово-економічних ситуацій на підприємствах фактично не змінилася, невизначеність щодо загально-економічного середовища в рамках статистичної похибки трохи зросла.

Щодо піврічної перспективи: поточні оцінки загальноекономічної ситуації покращились, очікування досить високі.

Оцінки стосовно фінансово-економічної ситуації трошки погіршилася, але загальна тенденція з листопада йде в плюс.

Частка підприємців які працюють на повну потужність збільшується, також зростає частка тих підприємств які працюють на майже повну потужність.

Загалом майже дві третини респондентів майже повністю відновилися і це в принципі той результат який говорить про стабільність і витривалість української економіки і українського реального сектору. У червні порівняно з травнем значення агрегованого показника перспектив промисловості залишається незмінним.

Виробничі та експортні очікування доволі оптимістичні, але 3 місяці поспіль спостерігається стагнація оптимізму.

Головним чином це відбулося через зменшення частки тих, хто планує зростання виробництва, разом з тим, тих хто планує скорочення досить мало, лише 4%, тобто практично не змінилось. Таку саму динаміку ми бачимо по експорту.

Очікування щодо зайнятості погіршилися, % підприємств які планують зростання зайнятості виріс, і зріс % підприємств які мають намір скоротити кількість працівників.

Проблеми з пошуком працівників зросли цього місяця, це може означати, що бізнес планує зростати, але наразі відчувається проблеми браку працівників.

Бізнес продовжує нейтрально оцінювати державну економічну політику, але в червні ми побачили незначне погіршення.

Перглянути повну трансляцію можна за посиланням: https://www.facebook.com/IER.Kyiv/videos/1311381796163252

Презентація:

thumbnail of _NRES_June_2023_ua_FINAL

Довідково: «Польовий» етап опитування відбувався з 16 по 30 червня 2023 року; проведено телефонні інтерв’ю з представниками 513 підприємств усіх розмірів, які розташовані в 21 із 27-ми регіонів України. Нове щомісячне опитування підприємств проводиться ІЕД із травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…