Економічні тенденції з точки зору бізнесу (липень 2023)

«Надія дає нам крила»: результати 15-ї хвилі нового щомісячного опитування підприємств у липні 2023 року

15 серпня 2023 року ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) у рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн-захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (липень 2023 року)».

Під час заходу було представлено результати П’ятнадцятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни», яке проводилось у липні 2023 року.Вперше за останні три місяця у довгостроковій перспективі зменшилась невизначеність та зріс оптимізм бізнесу, водночас підприємці стали більш обережними щодо планів у коротко- та середньостроковій перспективі, таким є основний результат 15 щомісячного опитування підприємства NRES.

«Наші результати свідчать, що на фоні зростаючого дефіциту кваліфікованої робочої сили, бізнес змінює свою стратегію поведінки, ймовірно досягши стелі відновлення діяльності за наявних ресурсів”,сказала Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД та керівниця ІЕД-Центру досліджень сучасного суспільства”.

Оцінки та очікування

Частка опитаних, які не змогли дати відповідь, що буде з ділової активності на підприємстві через два роки зменшилась з 60,8% в червні до 55,0% і липні. Разом із цим, серед тих, хто визначився з майбутнім через 2 роки, частка оптимістів (тих, хто планує розширити діяльність) збільшись з 23,1% до 25,9%.

Рисунок 1. Що буде за два роки?, відповіді керівників підприємств  

Джерело: NRES- Щомісячне опитування бізнесу

Оцінки поточної фінансово- економічної ситуації̈ на підприємстві та загально-економічного середовища дещо погіршились, але очікування у 6-місячній перспективі залишаються оптимістичними. 44,0% опитаних очікують покращення загальноекономічного середовища й лише 6,4% прогнозують його погіршення.

Рисунок 2. Оцінки та очікування бізнесу в шестимісячній перспективі

Фінансово-економічна ситуація, індекс

Загальноекономічне середовище, індекс

Джерело: NRES- Щомісячне опитування бізнесу

Перешкоди зростання виробництва

Зростання цін продовжує очолювати рейтинг перешкод, але значення перешкоди зменшилось на 10 в.п. Логістичні проблеми продовжують посідати 2-ге місце. Брак робочої сили перемістився з 4-го на 3-тє місце (але значення не змінилось). Зменшення попиту вибуло із трійки лідерів, опустившись з 3-ї на 5-ту сходинку списку, а розрив ланцюжків постачання піднявся з 5-ї на 4-ту позицію.

Рисунок 3. Перешкоди ведення бізнесу

Джерело: NRES- Щомісячне опитування бізнесу

Звертає увагу зростання важливості перешкоди «брак обігових коштів» зросла, майже чверть опитаних вбачають цю перешкоду.

«Якщо це стане тенденцією (а ми будемо спостерігати за цим) , в майбутньому це може негативно вплинути на швидкість відновлення економіки», —зазначала Оксана Кузяків, під час презентації.

Особливі перешкоди воєнного часу

У липні 2023 року частка підприємств, які вибрали  небезпечно працювати як перешкоду ведення бізнесу склала 33% (у червні – 31%). 95+% респондентів у Житомирській, Дніпропетровській та Полтавській областях вважають небезпечні умови перешкодою

Стосовно проблем з електрикою, то у липні 2023 року, після зростання у червні,   з 37% до 32% зменшилась частка респондентів, які вказали на перебої з електро-, водо- та теплопостачанням як перешкоду для ведення бізнесу.

Частка респондентів, що вважає перебої з електрикою проблемою, залишається досить високим, респонденти ймовірно висловлювали таку думку в очікуванні проблем з електрикою восени — зазначив Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД

Зарплата

Лише кожне третє підприємство (34%) підвищувало заробітну плату від початку 2023 року. Більше половини підприємств залишили зарплату без змін (59% опитаних). В середньому зарплата зросла на 12% на підприємствах, де було проведено підвищення. Показник зростання майже не відрізняється для підприємств різного розміру Найвище зростання зарплати зафіксовано в деревообробці та машинобудуванні (15%), а найнижче – в поліграфічній галузі (5%)

“Підприємства, які експортували впродовж останніх 12 місяців, більш активно підвищували зарплату ніж підприємства без експорту або неактивні експортери. Опитування підтверджує більшу стійкість підприємств-експортерів під час війни”, – сказав Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД.

Рисунок 4.  Зміни зарплати залежно від стану експортної діяльності, % опитаних.

Робоча сила

Результати опитування зафіксували зростання дефіциту кваліфікованої робочої сили, так перешкода брак робочої сили в наслідок призову та/або виїзду співробітників перемістилась на 3 позицію в рейтингу перешкод ведення бізнесу, а % підприємств, на яких повідомили про зростання труднощів з пошуком кваліфікованих працівників збільшився з 25,4% до 27,5%. 

✅ Інші результати опитування в презентації.

thumbnail of _NRES_July_2023_ua_FINAL

✅Відео презентації можна подивитися тут: http://surl.li/kebdw

Довідково:  Польовий етап 15-ої хвилі опитування підприємств тривав із 17 – 31 липня 2023 року. Керівники підприємств порівнювали результати роботи в липні з червнем 2023 року, чи іншого показника на момент проведення опитування (липень 2023 року) та давали прогнози на наступні 2 – 3 чи 6 місяців залежно від питання. В окремих питаннях результати роботи порівнювалися з довоєнним часом (період до 24 лютого 2022 року). Керівники підприємств давали прогнози на наступні 3 місяці роботи.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…