Економічні тенденції з точки зору бізнесу (серпень 2023)

«Осінній оптимізм»: Основні економічні тенденції та очікування у серпні 2023 за результатами «Нового щомісячного опитування підприємств»

11 вересня 2023 року ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) у рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн-захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (серпень 2023 року)».

Під час заходу було представлено результати 16го Нового щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни», яке проводилось у серпні 2023 року.

Незважаючи на високий рівень довгострокової невизначеності та збільшення короткострокової невизначеності, результати діяльності підприємств покращилися, а бізнес-очікування залишаються високими та знову зростають, таким є основний результат 16-го щомісячного опитування підприємства NRES. «Наші результати свідчать, що бізнес практично розділився на дві групи, одні змінили свою стратегію розвитку на вичікувальну, натомість, інші  група, навпаки, добре адаптувалась до умов та активно відновлюється», — сказала Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД та керівниця ІЕД-Центру досліджень сучасного суспільства”.

Частка опитаних, які не змогли дати відповідь, що буде з ділової активності на підприємстві через два роки зменшилась з 55,0% і липні до 56,4% у серпні. Разом із цим, серед тих, хто визначився з майбутнім через 2 роки, частка оптимістів (тих, хто планує розширити діяльність) зменшилась  з 25,9% до 23,1%, а частка тих, хто не планує змін, зросла з 68,2% до 69,2%, що є сигналом невизначеності також.

Рис.  1. “Важко передбачити, що буде з діяльністю підприємства через 2 роки”, % підприємств

Оцінки поточної фінансово- економічної ситуації̈ на підприємстві та загально-економічного середовища покращилась, але очікування у 6-місячній перспективі стають дещо стриманішими. Але рівень оптимізму (різниця між «оптимістами» та «песимістами») залишається досить високим.  З 44,4% до 43% скоротилась частка «оптимістів» та з 4,8% до 6,6% зросла частка песимістів приоцінці фінансово-економічної ситуації на підприємстві протягом наступного півроку. В очікування щодо загальноекономічної ситуації не змінились, в серпні, як й липні, 44% опитаних очікують покращення загальноекономічного середовища й лише 6,4% прогнозують його погіршення.

В короткостроковій перспективі оптимізм зростає. Виробничі очікування після чотирьох місяці поспіль «застою» оптимізму, покращились. У серпні порівняно до липня  частка підприємств, які планували зростання виробництва в найближчі 3-4 місяці, зросла 44,2%  до 47,6%). Частка підприємств, які планували скорочення виробництва майже не змінилась (4,0% у липні та 3,9% у серпні)

Рис.  2. Виробництво, балансові показники

Зростання цін продовжує очолювати рейтинг перешкод, але значення цієї перешкоди зменшилось на 10 в.п. Логістичні проблеми продовжують посідати 2-ге місце. Брак робочої сили перемістився з 3-го на 5-тє місце. Зменшення попиту повернулась  до трійки лідерів, піднявшись з 5-ї на 3-ту сходинку списку, розділивши її з перещкодою «розрив ланцюжків постачання».

Результати опитування зафіксували зростання дефіциту кваліфікованої робочої сили, так перешкода брак робочої сили в наслідок призову та/або виїзду співробітників перемістилась на 3 позицію в рейтингу перешкод ведення бізнесу, а % підприємств, на яких повідомили про зростання труднощів з пошуком кваліфікованих працівників збільшився з 25,4% до 27,5%. 

Рис.  3. Очікування бізнесу

Завершення війни– головна очікувана подія опитаного бізнесу, про це повідомили 75% підприємств. Разом із цим, зростає важливість «довоєних» очікуваних змін в діловому кліматі. Так, з 31% (у січні 2023 року) до 40% у серпні 2023 року, збільшилась частка опитаних, які очікували б «спрощення законодавчих вимог до бізнесу». «Це вказує на те, що адаптація до умов воєнного часу (серед іншого) повертає невирішені «довоєнні» та «традиційні» проблеми ділового клімату до порядку денного», – зазначив Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД.

Переглянути презентацію https://bit.ly/3ZfuGQU

thumbnail of _NRES_August_2023_ua_FINAL_F

Довідково:  Польовий етап 16-ої хвилі тривав 15 – 31 серпня 2023 року. Керівники підприємств порівнювали результати роботи в серпні з липнем 2023 року, чи оцінювали значення показника на момент проведення опитування (серпень 2023 року) та давали прогнози на наступні 3 чи 6 місяців залежно від питання. В окремих питаннях результати роботи порівнювалися з довоєнним часом (період до 24 лютого 2022 року).

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…