Економічні тенденції з точки зору бізнесу (грудень 2023)

«Застиглий, але міцний … оптимізм’23»: Основні економічні тенденції та очікування у грудні 2023 за результатами «Нового щомісячного опитування підприємств»

15 січня 2024 року ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) у рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн-захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (грудень 2023 року)».

Під час заходу було представлено результати 20-го Нового щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни», яке проводилось у грудні 2023 року.

Польовий етап 20-ої хвилі тривав з 13 до 31 грудня 2023 року.

Усього в 20-й хвилі було опитано 535 підприємства. Підприємства розташовані у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та в місті Києві.

Важливий результат: небезпека зростає

% респондентів, які серед перешкод для виробництва вибрали «робота в нинішніх умовах небезпечна», зріс з 38% до 53% (!) і перемістилася на 1 місце в списку перешкод.

“Небезпечно працювати” досягла найвищого значення

У грудні 2023 року частка підприємств, які повідомили, що працювати небезпечно, зросла з 38% до 53% і це найвищий результат за весь період опитування.

У переліку перешкод «небезпечно працювати» піднялась з 2-го місця на 1-ше.

Головні результати

Незважаючи на погіршення ситуації з безпекою та високу невизначеність, які впливають на погіршення  довгострокових планів, підприємства демонструють стійкість, зосереджуючись на пошуку рішень для сьогодення та найближчого майбутнього.

 «Застигле» відновлення

ІВДА (Індекс Відновлення Ділової Активності) залишається високим порівняно з попереднім роком і не змінюється порівняно з минулим місяцем.

Частка підприємств, що працюють на повну потужність, залишається без суттєвих змін (12% проти 13% у листопаді).

Агрегований показник перспектив промисловості без суттєвих змін.

Невизначеність залишилась без суттєвих змін

Невизначеність у 6-місячній перспективі залишилася без суттєвих змін як для фінансово-економічного середовища на підприємстві, так і для загально-економічного середовища.

Невизначеність за 3 місяці також залишилася без суттєвих змін після різкого зниження минулого місяця.

Невизначеність у 2-річній перспективі залишилася незмінною після зниження у попередньому місяці.

Чи знижуються довгострокові та середньострокові очікування?

У грудні вперше за останні місяці очікування бізнесу на найближчі два роки погіршилися, але «оптимістів» все одно більше ніж «песимістів».

6-місячні очікування щодо фінансово-економічної ситуації на підприємстві та загально-економічного середовища не змінилися порівняно з листопадом, але річна тенденція зменшилася.

Результати та очікування

Виробничі показники у грудні порівняно з листопадом покращилися.

Показники зайнятості продовжують тенденцію до сезонного уповільнення, тоді як ринок праці відчував нестачу некваліфікованих працівників.

Очікування виробництва в перспективі 3 місяці позитивні, але не зростають.

Результати експорту покращилися, очікування залишилися без суттєвих змін.

Перешкоди, економічна політика

У грудні перелік перешкод суттєво змінився; питання безпеки та «брак робочої сили» зайняли 1 та 2 місця, змістивши «подорожчання» на 3 місце.

Значно зріс % респондентів, які відмітили «працювати в нинішніх умовах небезпечно» як перешкоду для виробництва, з 38% до 50%, і зараз вона займає лідируючу позицію.

Негативних оцінок економічної політики уряду поменшало, а % нейтральних зріс.

✅ Більше результатів опитування у презентації.

thumbnail of NRES_December_2023_ua_FINAL_ (1)

✅ Відео презентації можна подивитися за посиланням: http://surl.li/pigof

Захід проводився в рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який реалізується ІЕД за сприяння Європейського Союзу, та співфінансування МФ «Відродження» та ATLAS Network.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…