28 листопада 2018 у м. Києві відбувся КРУГЛИЙ СТІЛ «Робота митниці очима громадськості»

28 листопада 2018 у м. Києві відбувся КРУГЛИЙ СТІЛ «Робота митниці очима громадськості». Під час заходу було презентовано результати громадського моніторингу роботи регіональних митниць (Аналітичний звіт “Громадський моніторинг роботи митних органів: висновки та рекомендації”), який проводився протягом червня – вересня 2018 року. Зазначений моніторинг проводили 6 громадських організацій-переможців грантового конкурсу «Діалог зі сприяння торгівлі», а саме: ГО “Агенція міжнародної співпраці” (м. Луцьк); ГО «Асоціація регіональних засобів масової інформації» (м. Чернігів); ГО “Вінницька обласна організація Спілка підприємців “Стіна” (м. Вінниця); ГО “Громадський рух “Нова економічна політика” (м. Хмельницький); ГО “Луганська обласна агенція розвитку громад та регіону “Слобожанщина” (м. Луганськ);  ГО “Центр стратегічного розвитку та реформ”, (м. Тернопіль). Завдяки субгрантам, які наведені організації отримали в рамках проекту «Діалог зі сприяння торгівлі», що реалізується ІЕД та фінансується ЄС та співфінансується МФ “Відродження” з’явилася можливість провести громадський моніторинг діяльності регіональних митних органів. Ця діяльність складалася з організації та проведення глибинних інтерв’ю з представниками основних стейкхолдерів, обробки отриманих результатів, публікації відповідної брошури та підготовки рекомендацій щодо усунення або мінімізації перешкод у діяльності відповідних суб’єктів ЗЕД. Було проаналізовано як перешкоди, як регіонального, так і національного рівня. Також було оцінено умови ведення бізнесу в різних областях. Фахівці ІЕД проаналізували отримані результати від всіх грантистів і підготували рекомендації щодо покращення митних процедур в Україні та реформування митних органів.

Зокрема, оцінка умов ведення бізнесу в різних областях відрізняється. Найвищими ці оцінки є у Волинській області, де за шкалою від -1 до +1 відповідний індекс склав +0,81. Досить багато позитивних оцінок щодо змін ділового середовища й у Вінницькій (+0,61) та Чернігівській (+0,6) областях. Найнижче значення цього індексу в Луганській області – нуль.

Серед митних процедур, найпроблемнішими є митний та фітосанітораний контроль. 59% та 51% підприємств, відповідно, вказують на проблеми при проходженні саме цих процедур. З рештою процедур все набагато краще – більше половини підприємств не стикалися з жодними перешкодами при проходженні ветеринарного, екологічного та санітарно-епідеміологічного контролю. Для радіологічного контролю ця частка ще більша: жодних проблем не помітили 78% підприємств.

На регіональному рівні підприємства найбільше помічають ті процедури, які дозволяють їм економити час та кошти: впровадження електронного документообігу, можливість виправлення помилок без потреби призупинення оформлення, результати гармонізації українських вимог з європейськими, наявність інформації на сайті митниці. водночас, негативні відгуки найчастіше стосуються невдалого географічного розташування, поганого технічного забезпечення на думку опитаних, а також відсутності митних терміналів в окремих регіонах.

Серед більш глобальних перешкод у здійсненні ЗЕД, найважливіші такі: необ’єктивна процедура визначення митної вартості при імпорті товарів, яка ще й різна на різних митницях (незважаючи на єдину нормативну базу), несумісний графік роботи митниць з графіком суміжних служб, тривала процедура контролю прав інтелектуальної власності, черги, корупція тощо.

На основі цього результатів моніторингу, а також національного опитування експортерів та імпортерів, яке ІЕД провів раніше, експерти Інституту Андрій Бутін та Ірина Федець сформували 13 рекомендацій, які дозволять покращити проходження митних процедур,  сприятимуть міжнародній торгівлі, а також реформуватимуть митні органи. Серед них:

1. Подальше постійне вдосконалення процедур митного оформлення через механізм «єдиного вікна» з урахуванням побажань користувачів цієї системи.

2. Розширення практики використання різноманітних систем сканування, які б дозволили проводити огляд товару без необхідності його розвантаження.

3. Імплементація інституту авторизованого економічного оператора

4. Розробка і виконання чіткої та прозорої процедури з оцінки митної вартості товарів.

5. Відкриття для публічного використання знеособленої митної бази експортно/імпортних операцій.

6. Визначення чіткої процедури визначення коду УКТ ЗЕД товарів.

7. Активізація заходів, спрямованих на забезпечення обміну інформацією про митну вартість товарів при здійсненні експортно-імпортних операцій між митними органами України та уповноваженими органами країн-експортерів.

8. Реформування митних органів, яке б, серед іншого, передбачало збільшення заробітної плати митникам; впровадження заходів, спрямованих на підвищення престижності професії митника; впровадження персональної відповідальності митників за свої незаконні дії, підвищення громадського контролю за діяльністю митних органів, впровадження нових технологій митної справи тощо.

9. Впровадження ефективних процедур та механізмів постмитного аудиту.

10. Утворення окремих підрозділів із розгляду скарг у системі митних органів.

11. Оптимізація роботи Митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності.

12. Оновлення програмного та технічного забезпечення митниць та суміжних служб із забезпеченням відповідної спроможності каналів зв’язку для забезпечення ефективного здійснення процедур митного оформлення вантажів.

13. У разі, якщо автоматизованою системою митного оформлення не визначено необхідність виконання митних формальностей посадовою особою митниці, рішення щодо виконання таких формальностей має прийматися автоматично.

Спікери:

– Ігор Бураковський, Голова Правління ІЕД

– Ольга Стефанішина, Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції

– Ярослав Грегірчак, Заступник бізнес-омбудсмена України

– Мартін Клауке, Керівник відділу належного управління та верховенства права Представництва ЄС в Україні

– Борис Філіпов, Аташе, Координатор сектору Розвиток приватного сектору, державні закупівлі і конкуренція Представництва ЄС в Україні

– Оксана Кузяків, керівник проекту «Діалог зі сприяння торгівлі», виконавчий директор ІЕД

– Андрій Бутін, старший науковий співробітник ІЕД

– Ірина Федець, старший науковий співробітник ІЕД

У заході прийняли участь представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів, українських бізнес-асоціацій.

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ДИСКУСІЇ:

  • Чому в різних областях України проходження митних процедур оцінюють по-різному?
  • Перешкоди з якими стикаються суб’єкти ЗЕД під час проведення митних процедур
  • Пропозиції громадськості щодо покращення митних процедур
  • Яку митницю ми очікуємо?

Основною тезою, висловленою усіма учасниками заходу стала позиція щодо необхідності реформування митниці та спрощення митних процедур.
Наразі, у держави відсутнє єдине бачення щодо інституціонального місця митниці. Окремі заходи з реформи митниці несуть фрагментарний, несистемний і неузгоджений характер.  

Також це стосується необхідності формування єдиного бачення щодо Стратегії розбудови сильної та ефективної митниці.

28 листопада 2018 року ІЕД заснував ініціативу «За прозору та чесну митницю».

Мета ініціативи: залучення громадянського суспільства до реформ у сфері митних питань, сприяння побудові ефективної, чесної, прозорої та підконтрольної суспільству митниці, сприяння діалогу між громадянським суспільством та владою, краща обізнаність щодо реформ у митній сфері та зміцнення контактів між інститутами громадянського суспільства.

Під час заходу до ініціативи вже долучилися:

ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій», м. Київ

ГО «Агенція міжнародної співпраці», м. Луцьк

ГО «Асоціація регіональних засобів масової інформації», м. Чернігів

ГО «Вінницька обласна організація «Спілка ПІДПРИЄМЦІВ «Стіна», м. Вінниця

ГО “Громадський рух «Нова економічна політика», м. Хмельницький

ГО «Луганська обласна агенція розвитку громад та регіону «Слобожанщина», м. Луганськ

ГО «Центр стратегічного розвитку та реформ», м. Тернопіль

Волинська торгово-промислова палата, м. Луцьк

Асоціація українських виробників лакофарбової продукції м. Київ

Асоціація суднобудівників України `Укрсудпром` м. Київ

Університету митної справи та фінансів м. Дніпро

20181128_135536
20181128_115851

20181128_101226

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…