Економічні тенденції з точки зору бізнесу (жовтень 2022)

16 листопада 2022 року, ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках проєкту «Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» провів онлайн захід «Економічні тенденції з точки зору бізнесу (жовтень 2022)».

Під час заходу були представлені результати Шостого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни», яке проводилось у жовтні 2022 року.

У заході взяли участьучасники Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», а також їх організації-партнери. Представники Міністерства економіки України, регіональних митниць, ОДА, РДА, регіональних митниць, регіональних ТПП, посольств, громадських організацій, бізнес-асоціацій та проектів технічної допомоги.

Український бізнес сповільнив відновлення виробництва та погіршив оцінки щодо поточної економічної ситуації у жовтні.

Такі результати нашого шостого Нового Щомісячного опитування підприємств за жовтень 2022 року, які експерти ІЕД представили під час онлайн-заходу «Економічні тенденції з точки зору бізнесу».

Зокрема як показують результати опитування, російські ракетні обстріли погіршили ситуацію із невизначеністю бізнесу, яка зросла як в довгостроковій (на 3 місяці), так і короткостроковій (на 6 місяців) перспективах. 

Також через російські атаки вперше за всі хвилі опитування негативні оцінки бізнесу щодо очікуваних змін на майбутнє переважили позитивні.  

Водночас на довготривалу перспективу бізнес залишає оптимізм. Зокрема, підприємці мають позитивні очікування на перспективу 2 років, однак рівень невизначеності на таку перспективу залишається високим. 

Окрім того, як показує опитування, під впливом російських ракетних обстрілів відбулось сповільнення відновлення виробництва. Зокрема, зменшилась частка підприємств, які працюють майже на повну потужність. 

У жовтні частка підприємств, які скорочували обсяги виробництва перевищила відсоток бізнесу, який його збільшував. Також за словами підприємців, знизився рівень продажів та нових замовлень

«Починаючи з червня ми стабільно бачили відновлення виробництва. Водночас у жовтні ми бачимо, що проблеми з постачанням електроенергії стримували подальше виробництво українськими підприємцями»,  — додав старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел. 

Також вперше за 4 місяці підвищився рівень довіри до держави, зокрема дещо підвищились оцінки державної політики підтримки бізнесу. 

Найбільшою перешкодою для підприємців стало зростання цін на сировину і матеріали. Відключення електроенергії перше посіло другу сходинку. А на третє місце вийшла проблема складнощів перевезення готової сировини або товарів територією України. 

«Цього місяця зафіксовано найвищу частку опитаних, які говорять про проблему зі зростанням цін. Це показує, що бізнес відчуває інфляцію і зростання цін. Також вдвічі більше респондентів почали говорити про те, що працювати зараз небезпечно. », — пояснила старша наукова співробітниця ІЕД Ірина Федець.

Запис заходу 

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…