Як позначаються кадрові ротації керівництва на роботі Державної митної служби України – опитування

Опитування «Як позначаються кадрові ротації керівництва на роботі Державної митної служби України» – це 24-те опитування із серії онлайн-опитувань, які регулярно проводяться Проєктом «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю».

Опитування проводилося з 15 по 26 березня 2023 року.

Мета опитування: з’ясувати ставлення зацікавлених сторін до останніх змін у керівництві Держмитслужби, підтримку (або не підтримку) ними кадрової політики уряду в цій сфері; оцінити ефективність кадрових ротацій у Держмитслужбі зацікавленими сторонами.

Профільним Комітетом Верховної Ради України було запропоновано проведення «перезавантаження митниці», шляхом підтримки відповідного законопроєкту який, серед іншого, передбачає «зміну процедури конкурсного відбору керівника митниці на основі кращих практик конкурсів до антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК)».

Наприкінці березня 2023 року проєкт підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», як раз провів онлайн опитування на тему «Як позначаються кадрові ротації керівництва на роботі Державної митної служби України». 

Цікаво, що переважна більшість респондентів (78%) підтримали необхідність  проведення конкурсу на посаду Голови Держмитслужби під час війни. Це єдине питання, яке отримало такий значний рівень підтримки серед опитаних.

Також 61% опитаних вважають, що будь-яке нове керівництво митниці повинно мати мандат на 2-3 роки для досягнення визначених результатів своєї діяльності.

Водночас, незважаючи на значну підтримку кадрових змін у керівництві Держмитслужби (43%), майже така сама кількість опитаних (41%) вважає, що зміни керівництва не вплинуть на її роботу. При цьому, третина опитаних не змогли дати відповіді на це питання.

Головне з опитування:

  • Переважна більшість опитаних розділилася на навпіл на тих, хто підтримує останні кадрові зміни у керівництві Держмитслужби (43%) та тих, кому важко визначитися (43%). При цьому, 14% не підтримує останні кадрові зміни на митниці.
  • Незважаючи на значну підтримку кадрових змін у керівництві Держмитслужби, майже така сама кількість опитаних (41%) вважає, що зміни керівництва не вплинуть на її роботу, а третина опитаних не змогли дати відповіді на це питання.
  • Позитивного або негативного впливу від зміни керівництва Держмитслужби очікують усього 6% та 10% опитаних відповідно.
  • Також цікаво, що значна кількість опитаних у 45% вважають, що зміни керівництва Держмитслужби, які відбувалися протягом 2019-2023 років, мали негативний вплив на її діяльність. Водночас, 34% опитаних оцінюють такий вплив як нейтральний або відсутній.
  • 61% опитаних вважають, що будь-яке нове керівництво Держмитслужби повинно мати мандат на 2-3 роки для досягнення визначених результатів своєї діяльності.
  • Переважна більшість опитаних (70%) погодилися з тим, що Голова Держмитслужби впливає на ефективність роботи територіальних органів митниці.
  • Оцінки роботи центрального апарату Держмитслужби у 2022 році розділилися на тих, хто оцінив таку діяльність негативно – 45% та тих, хто оцінив нейтрально – 41%.
  • Подібна ситуація спостерігається і з оцінкою територіальних органів Держмитслужби: 39% оцінили їх діяльність негативно, а 37% нейтрально.
  • Більшість опитаних у 78% підтримують проведення конкурсу на посаду Голови Держмитслужби під час війни. Це єдине питання, яке отримало такий значний рівень підтримки у ході опитування.

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…